
Weinvorhersage vom 13. Mai 2019
PARKERS WINE ADVOCATE: "...drinks dangerously well..."
BILLECART SALMON ist eines der wenigen Champagner Häuser, welches sich noch in Privatbesitz befindet, mittlerweile in siebter Generation. 1818 von Nicolas Francois Billecart und Elisabeth Salmon gegründet wurde erstmalig mit dem Jahrgang 1964 die Prestige-Cuvee Brut Cuvee Nicolas Francois Billecart vinifiziert, die mit dem Jahrgang 2006 die höchsten Bewertungen jemals erhielt. BILLECART SALMON arbeitet nach wie vor sehr traditionell, vinifiziert einerseits klassisch im Edelstahl, aber auch in 24 großen und 400 kleinen Eichenfässern. Der Fokus auf Details wie die Verwendung selbst kultivierter Hefen, einer langen und kühlen Fermentation, ist allgegenwärtig und macht diese Champagner zu Unikaten. Mit mehr als 2 Kilometer langen unterirdischen Stollen verfügt BILLECART SALMON zudem über perfekte Lager- und Reifemöglichkeiten. Und da ist sie nun die Cuvee 2006 BILLECART SALMON CHAMPAGNE Brut Cuvee Nicolas Francois Billecart, 11 Jahre gereift:
„In der Nase frischer, reifer Apfel, mineralische und blumige Noten. Am Gaumen traumhafte Balance mit feiner Perlage. Reife Früchte, Aprikose, Apfel. Sehr präzise und geschliffen mit schönem Terroirausdruck und animierendem Trinkfluss. Ein Super-Champagner mit Cremigkeit und Komplexität. Eine Spitzen-Cuvee, die erst am Anfang steht, bereits jetzt aber irre Freude bereitet.“ 97 THE WINEADVOCATE:
"Created in 1964 as a tribute to the house’s founder, the youngest release is the 2006 Millésime Brut Cuvée Nicolas François, a blend of 60% Pinot Noir from premier and grand crus from the Montagne de Reims and the Grande Vallée de la Marne and 40% Chardonnay from the Côte des Blancs. Almost entirely fermented in stainless steel (only 5% was vinified in oak barrels) and aged for 11 years on the lees, this is a beautifully ripe and rich yet pure Champagne with ripe fruit flavors intermixed with chalky notes and brioche/nougat flavors. The palate is intense and concentrated in its rich fruit and substantial depth but also tight, highly elegant and perfectly balanced. The typical finesse of Billecart-Salmon is palatable as well as amazingly pure, with the persistent structure of a great Champagne. The 2006 already drinks dangerously well, but there is no need to hurry, this will go a long way. My sample is from lot L 193A815 45578 that was disgorged in April 2018. Tasted in November 2018." 95 WINE ENTHUSIAST:
"Named after the founder of the house, Nicolas François Billecart (who married Elisabeth Salmon), this wine is now at its peak. It is poised between fresh apple fruits and broader, riper maturity. This balance gives a ripe wine hinting at toast and almonds while still with a dry aftertaste. Drink now, although in 2019 it will be even better." 94 JAMES SUCKLING:
"Fresh honey and bright poached apples with dried flowers, cherry pastry and richness that flows to the palate. A ripe array of white peaches, baked cherry pastry and a complex, smooth fleshy build in texture. White peaches and brioche to close. Drinking well now, but it will deliver plenty in the next decade on cork." 94 WINESPECTATOR:
"Fine and creamy this harmonious Champagne layers a firm backbone of bright acidity with a lovely range of orange pâte de fruit, marzipan, lime blossom and toasted brioche notes. Tightly meshed and racy, with a long, lightly spiced finish. Drink now through 2030." Zu diesem Preis und angesichts derart grandioser Bewertungen müssen Sie sich unbedingt ein paar Flaschen davon wegpacken. Ein Jubiläums-Jahrgang für Sie? EIN MUSS!