Chateau Faugeres
Chateau Faugeres 2010
18 RENÈ GABRIEL´S BX TOTAL: "85 % Merlot, 10 % Cabernet Franc, 5 % Cabernet Sauvignon. Sattes Purpur-Granat, dicht in der Mitte, lila Schimmer aussen. Verführerisch süsses Bouquet, Himbeeren und frisch gekochte Preiselbeeren, dahinter helle Edelhölzer. Im Gaumen stoffig, guter Rückhalt bei schon fast extremer Konzentration, was man auch bei der Säure ein Bisschen spürt, im Innern Spuren von roten Johannisbeeren und im Finale mit einer Kirschnote endend. Nicht grad zum sehr früh Geniessen, aber mittelfristig, so in etwa 6 Jahren, ist da viel burgundischer Spass garantiert. (18/20). 12: Leuchtendes Rubin-Granat. Die Nase ist eine wahre Fruchtbombe, viel, reife rote Beeren, vermischt mit herrlicher Cassisnote, steigt zu Kopf und zeigt sich sehr direkt. Im Gaumen geradlinig mit charaktervollen Konturen in der genialen Fülle. Da ist erstmals bei einem Faugères etwas mehr Geduld angesagt. Und wer wirklich wartet, der wird in etwa sieben Jahren einen langlebigen, reichen Richebourg aus Saint Emilion erleben."
95 JAMES SUCKLING: "Very fruity and rich wine with dried strawberries and blackberries. Full body, with an opulent palate of ripe fruit and toasted oak. Yet racy and refined with a beautiful balance. It´s fresh and racy. Try after 2018."
92 ANTONIO GALLONI: "(15% alcohol): Full, bright medium ruby. Superripe aromas of dark fruits, mocha, truffle and chocolatey oak. Full, broad and concentrated; quite plush but good energy keeps if from coming off as heavy. Sexy flavors of black raspberry, toffee and mocha are layered and deep. Finishes with serious but sweet and thoroughly ripe tannins that saturate the cheeks. This has much more stuffing and spine to support aging than the regular Faugeres bottling: in fact, I´d give it five years in the cellar to absorb some of its oak and shed some baby fat." - Stephen Tanzer - Jul 2013.
92 WINESPECTATOR: "Solid, if a touch chewy along the edges right now, as briar, cocoa and licorice snap notes are out in front of the core of pastis-soaked plum and blackberry fruit. There´s lots of sweet, roasted wood spice on the finish, with the briary edge lingering as well. A bit exotic, but the structure is legit and cellaring should tame this. Best from 2015 through 2027. 5,250 cases made."
91 THE WINE CELLAR INSIDER: "Faugeres From a blend of 85% merlot, 10% cabernet franc and 5% cabernet sauvignon, the wine will be aged in 50% new oak for about 14 months. Licorice, bitter chocolate, boysenberry aromatics, plush, soft, round textures and a ripe, chocolate and black cherry finish are found in this wine. 90-91 Pts"
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Derzeit nicht verfügbar
ARTIKELBESCHREIBUNG
18 RENÈ GABRIEL´S BX TOTAL: "85 % Merlot, 10 % Cabernet Franc, 5 % Cabernet Sauvignon. Sattes Purpur-Granat, dicht in der Mitte, lila Schimmer aussen. Verführerisch süsses Bouquet, Himbeeren und frisch gekochte Preiselbeeren, dahinter helle Edelhölzer. Im Gaumen stoffig, guter Rückhalt bei schon fast extremer Konzentration, was man auch bei der Säure ein Bisschen spürt, im Innern Spuren von roten Johannisbeeren und im Finale mit einer Kirschnote endend. Nicht grad zum sehr früh Geniessen, aber mittelfristig, so in etwa 6 Jahren, ist da viel burgundischer Spass garantiert. (18/20). 12: Leuchtendes Rubin-Granat. Die Nase ist eine wahre Fruchtbombe, viel, reife rote Beeren, vermischt mit herrlicher Cassisnote, steigt zu Kopf und zeigt sich sehr direkt. Im Gaumen geradlinig mit charaktervollen Konturen in der genialen Fülle. Da ist erstmals bei einem Faugères etwas mehr Geduld angesagt. Und wer wirklich wartet, der wird in etwa sieben Jahren einen langlebigen, reichen Richebourg aus Saint Emilion erleben."
95 JAMES SUCKLING: "Very fruity and rich wine with dried strawberries and blackberries. Full body, with an opulent palate of ripe fruit and toasted oak. Yet racy and refined with a beautiful balance. It´s fresh and racy. Try after 2018."
92 ANTONIO GALLONI: "(15% alcohol): Full, bright medium ruby. Superripe aromas of dark fruits, mocha, truffle and chocolatey oak. Full, broad and concentrated; quite plush but good energy keeps if from coming off as heavy. Sexy flavors of black raspberry, toffee and mocha are layered and deep. Finishes with serious but sweet and thoroughly ripe tannins that saturate the cheeks. This has much more stuffing and spine to support aging than the regular Faugeres bottling: in fact, I´d give it five years in the cellar to absorb some of its oak and shed some baby fat." - Stephen Tanzer - Jul 2013.
92 WINESPECTATOR: "Solid, if a touch chewy along the edges right now, as briar, cocoa and licorice snap notes are out in front of the core of pastis-soaked plum and blackberry fruit. There´s lots of sweet, roasted wood spice on the finish, with the briary edge lingering as well. A bit exotic, but the structure is legit and cellaring should tame this. Best from 2015 through 2027. 5,250 cases made."
91 THE WINE CELLAR INSIDER: "Faugeres From a blend of 85% merlot, 10% cabernet franc and 5% cabernet sauvignon, the wine will be aged in 50% new oak for about 14 months. Licorice, bitter chocolate, boysenberry aromatics, plush, soft, round textures and a ripe, chocolate and black cherry finish are found in this wine. 90-91 Pts"
Bewertungen
FAKTEN
Weinart:
Rotwein
Weinland:
Frankreich
Region:
Bordeaux
Appellation:
Saint Emilion
Weingut:
Chateau Faugeres
Erzeuger/Abfüller:
Chateau Faugeres, 33330 Saint-Etienne-de-Lisse, Frankreich
Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer:
Chateau Faugeres, 33330 Saint-Etienne-de-Lisse, Frankreich
Alkoholgehalt:
15 % Vol.
Allergene:
Enthält Sulfite.